Sayı 34|TEMMUZ 2008    Anasayfa | Blog | Kurumsal | Forum | Gündem | Röportajlar | Dünya | İnsan |  Sağlık | Kültür Sanat | Çocuk | Eğitim | Çevre | Bilim

 

Tamamen gönüllülük ilkesiyle yürütülen İndigo Dergisi’ne katkı sağlamak isterseniz reklamlarımıza tıklayabilirsiniz.

Okuyucularımıza teşekkür ederiz.

 

ANNOUNCEMENT!

International Edition of Indigo Magazine is looking for columnists and editors.

click for more information

 

Indigo Community

Facebook'ta faaliyet gosteren uluslararası bir indigo network grubudur.

Katılmak icin tıklayın

 

İndigo Dergisi’ni

Açılış sayfanız yapın

 

 


 

 

Yazar: Yasin Sarı

Bir Semazen

 

Yazar: Efe Elmas

Düşen Melek

 

Yazar: Fehmi Özçelik

Zıtlık

 

Yazar: Mehmet Yapıcı

Kayıp Rüyalar

 

 

 

 

 

Haber: Mehmet Karaarslan

Bilim Haberleri, İstanbul

Füzyon Deneyi Başarıldı

Çinli araştırmacılar füzyon deneyinde plazma üretmeyi başardılar. Çin, hem uluslararası prestijini yükseltmek hem de petrole bağımlılıktan kurtulmak için füzyon enerjisini geliştirmeye yatırım yapıyor.

Güneşin de başlıca enerji kaynağı olan Füzyon, gelecekte temiz ve sınırsız enerji elde edebilmeyi sağlayabilecek. Füzyon, diğer anlamıyla "Nükleer Kaynaşma", Fizyon'un yani Nükleer Parçalanma'nın tersine, farklı iki element çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir element atom çekirdeği oluşturmasıdır. "Çekirdek Tepkimesi" olarak ta bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkıyor.

Nükleer füzyon, hafif radyoaktif atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır atom çekirdeklerini meydana getirmesi olarak tanımlanıyor. Füzyon reaksiyonunda ortaya çıkan sıcaklık, örneğin, Güneş’teki reaksiyonlar gibi çok yüksek derecelere çıkıyor.

Çinli araştırmacılar, ülkenin ilk füzyon deneyinde plazma üretmeyi başardıklarını açıkladı. Ekonomisi hızla gelişen Çin böylece, ABD ve AB ile bu yeni kuşak teknolojide rakip oldu.

Araştırma, Çin hükümetine bağlı Ulusal Plazma Fizik Merkezi’ndeki Tokamak adlı füzyon reaktöründe yapıldı. Ancak Çin deneye ilişkin detayları açıklamadı. Füzyon deneylerinde kullanılan dev reaktörlerin yapımı, yüksek maliyetler gerektiriyor.

Ekonomisi hızla büyüyen Çin, gerek uluslararası prestij, gerekse petrole bağımlılığını azaltmak için füzyona yatırım yapıyor. Çin, günde 3.5 milyon varille dünyanın ikinci petrol tüketicisi. Petrole bağımlılığını azaltmak isteyen Çin, gelecek yıllarda nükleer enerji üretmeyi planlıyor ve doğal gaz, rüzgar ve mısırdan elde edilen etanol gibi daha temiz enerjilere de yatırım yapıyor. Füzyon deneyleri de bunun bir parçası.

Füzyon tepkimeleri Güneş'te her an doğal olarak gerçekleşiyor. Güneş'ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek Helyum'a dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana geliyor. Kütle karşılığı enerjinin büyüklüğü Albert Einstein'ın ünlü E=mc² formülüyle rahatlıkla hesaplanabiliyor.

Nükleer füzyon için dev işbirliği

AB, ABD, Rusya, Çin, G. Kore, Hindistan ve Japonya anlaştı. Fransa’da inşa edilecek dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörü, 2040 yılında enerji üretmeye başlayacak.

Bilim insanları çalışmaların başarılı olması halinde 22'inci yüzyılda küresel enerji üretiminin yüzde 20'sinin nükleer füzyondan sağlanacağını vurguluyor.

Londra'daki Uluslararası Termonükleer Deney Reaktörü (The International Thermonuclear Experimental Reactor - ITER) Fransa’nın Cadarache bölgesinde inşa edilecek. Maliyeti 10 milyar Euro olan dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörü, 10 yıl sonra işlemeye başlayacak 30 yıl boyunca aralıksız deneyler yapılacak ve 2040 yılında ilk enerji üretimine başlanacak. ITER nükleer füzyon reaktörü, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan sonra tarihte yapılan en yüksek maliyetli uluslararası proje olacak.

Enerji krizine çare olacak

Nükleer füzyonun küresel enerji krizine çare olacağını dile getirenler, bu yöntemle çok az yakıtla yüksek miktarda enerji üretilebileceğini savunuyor. Nükleer füzyonun geleneksel nükleer enerjiye göre çok daha az radyoaktif madde çıkaracağı belirtiliyor. Ayrıca nükleer füzyonun, nükleer enerjiye göre daha az kaza riski olduğu vurgulanıyor. Nükleer füzyon reaktöründe kaza riski olduğu zaman, reaksiyonu durdurmak geleneksel nükleer enerjiye göre daha kolay.

1 kilogram’lık füzyon yakıtından, 10 milyon kg’lık fosil yakıtın üreteceği kadar enerji elde edilebiliyor. Birçok uzmana göre, bu yüzyıl sonunda dünyadaki enerjinin yüzde 20’si nükleer füzyondan elde edilecek.

Tartışmalı bir enerji kaynağı

Ancak, nükleer füzyonun kullanılmasının önündeki en büyük engel büyük başlangıç maliyeti ve reaktörleri yürütmek için gereken dev enerji ihtiyacı. Maliyetlerin yüksekliği ve temel enerji sarfiyatı nedeniyle, nükleer füzyonun hiçbir zaman nükleer enerjiye alternatif olamayacağını da dile getiren bilim insanları var. Çevreci gruplar, akıbeti belirsiz ve pahalı bir teknolojiye bu kadar para ayrılmasının yanlış olduğunu ve mali kaynakların sürdürülebilir enerjilere ayrılmasını savunuyor.


Kaynak: BBC

Bilgi için: Evrenin Yaratılışı/Füsyon


YAZAR HAKKINDA BİLGİ

Mehmet Karaarslan, 1983 Marmaris doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi TV Gazetecilik bölümü mezunu. İstanbul'da yaşıyor. İndigo Dergisi'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. Dünyanın olumlu yönde değişimi için, dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen medyayı araç olarak kullanıyor. Sosyal sorumluluk odaklı çalışıyor. Detaylı Bilgi


HABERLER

 

 

Marmara’nın Altı Çatırdıyor!


Olasılıklar Fiziği Kuantum


Zaman Omurgası


Şiddeti Önce Çocuklar Sonra Gençler Önleyecek


Denizler Sizi Çağırıyor!


Küresel Isınma Alaska'nın Göllerini Kurutuyor


Ve Ortadoğu’da Güneş Bir Kez Daha Battı...


Okullarda Satranç Dersi


Füzyon Deneyi Başarıldı


Manyetik Alanın Sağlığa Etkileri


Dünya'nın Salınımları, Yokoluşu Tetikliyor


Kanseri Yok Eden Virüs


Her Derde Deva İsveç İksiri


Rembrandt Desen Sergisi Pera Müzesi'nde


An'da Öz'e Dair Sohbetler: Şiva


Astroloji: Hazırlık


Nezle ve Grip İçin Doğal Reçete: Yoga

 

KÖŞE YAZARLARI

Özgür Teker

Bekliyorum Gelmiyorsun  


Uzay Gökerman

Anlayış


Mahmut Şaylıkay

Küreselleşme ve Yeni Dünya Düzeni


Melda Güngül

Tarihi Yeniden Yazma Dairesi


Uzay Gökerman

Kabul Edilebir “Risk”


Funda Umut Pakkal

Olanıksızlıklar Alanında Uzmanlaşmak


S.Kuzey Yıldız

Nemos Kek Renginde Acı Bir Deneyim


Fırat Erdoğan

Renklerin Gölgesinde 


Rüya Yüksel

Sınırlar, İçinde Sonsuz Özgürlüğü Barındırır


Didem Çivici

İlişkideki Ben


Özge Esirgen

Biraz daha Doğu(m)


Can Duman

Sonbahar Melankolisi, Öz Derdinle Düçar mısın?  


Didem Çivici

Sonbahar


Burçin İvren 

Holistik Evren Tasarımı


Burçin İvren 

Konuşurcasına


Burçin İvren 

Sosyal Zeka Mı, Ya Da Bir Oyun Mu?

f


Anasayfa   Blog    Kurumsal   Reklam   Arşiv   Arama   İstatistikler   Forum   Bağlantılar   Röportajlar

Gündem      Dünya   İnsan   Sağlık   Kültür Sanat   Çocuk   Eğitim   Çevre   Bilim   Astroloji   Duyurular    İndigo

 

2005-2008 © İndigo Dergisi

İndigo Dergisi, FSEK ve TCK uyarınca koruma altındadır.

Yazar adı ve yazı linkini kaynak göstermek suretiyle alıntı yapabilirsiniz.

Dergimiz en iyi 1280x800 pikselde görüntülenir.

İçerik Politikası | Kurumsal | Reklam

Son Güncelleme:  4 Temmuz 2008 TSİ 08:30