Sayı 38|KASIM 2008            Anasayfa  |  Kurumsal  |  Reklam  |  Blog  |  Arşiv  |  İndigo  |  Gündem  |  Röportajlar  |  Dünya  |  İnsan  |  Sağlık  |  Kültür Sanat  |  Çocuk  Eğitim  |  Çevre  |  Bilim

Share Facebook


Tamamen gönüllülük ilkesiyle yürütülen İndigo Dergisi’ne katkı sağlamak isterseniz reklamlarımıza tıklayabilirsiniz.

Okuyucularımıza teşekkür ederiz.

 

ANNOUNCEMENT!

International Edition of Indigo Magazine is looking for columnists and editors.

click for more information

 

Indigo Community

Facebook'ta faaliyet gosteren uluslararası bir indigo network grubudur.

Katılmak icin tıklayın

 

İndigo Dergisi’ni

Açılış sayfanız yapın

 

 


 

 

Aşkı Var

Şair: Yasin Sarı


Sıla Mektubu

Şair: Ozan Deniz Sarıtop

 

 

 

 

 

Haber: Didem Çivici 

Bilim Haberleri, İstanbul 12/12/2006

30 Yılın En Büyük Güneş Patlaması

Geçtiğimiz hafta Güneş üzerinde, son 30 yılın en büyük elektromanyetik enerji emüsyonu (salımı) kaydedildi.

Shernberg Devlet Astronomi Enstitüsü'nün Salı günü yaptığı açıklamaya göre bu patlama, uzay uydu ekipmanlarına büyük ölçüde zarar verebilir. Doktorlar da bu salımın sağlıklı bireyler için, ve özellikle kardiyovasküler hastalar tehlike doğurabileceğini açıkladı.

Moskova Devlet Üniversitesi'ne bağlı Shernberg Devlet Astronomi Enstitüsü'nün bilim adamları, 1970'lerden bu yana kaydedilen en büyük emüsyonun bu olduğunu söylediler. Güneş radyasyonunun hacmi, yani X9, normal seviye olan "1000-fold"u aşmış bulunuyor. Bilim adamları bunun bir anomali olduğu, ve güneş lekelerinin yüksek elektromanyetik radyasyon kaynaklarının olağan olmadığı bir dönem içerisinde olduğumuz açıklamasında bulundular. Igor Nikulin'e göre: "Güneşteki patlamalar son 30 yıldır çok sık olmakta; dahası şimdiye kadar böyle emüsyonların en az aktif olduğu bir dönemi gözlemleme şansımız hiç olmadı."

Bilim adamları artan bu aktivitenin ilk olarak 4 Aralık Pazartesi günü, öncü olarak gözlemlendiğini beyan ettiler. Pazartesi, Güneş Diski'nin görünen yüzünün doğu kısmında 4 tane güneş lekesi belirdi. İlk başlarda olağan olarak kaydedildi; ancak Salı günü büyük patlamalar olarak devam etmeye başladı.

Igur Nikulin şöyle ekliyor: "Eğer güneş lekelerinin bulundukları bölge yok olmazsa, 3 ya da 4 gün içerisinde; ve emüsyon devam ederse, Dünya'nın manyetik alanında ciddi bir etki yapabilir." Bu durum, Dünya'nın elektromanyetik alanının sarsılmasına ve çok güçlü manyetik bir fırtınaya neden olacaktır.

Moskova Havacılık Enstitüsü'nden Vladimir Matveev şu açıklamada bulundu: "Uzaya salınan böylesi büyük çaplı bir sıcak plazma bulutunun uzay uydularındaki elektronik ekipmana bile zarar vermesi muhtemeldir." Güneşin bu anormal elektromanyetik salımı, Dünya'ya henüz ulaşmış değil; lakin yakında ulaşması bekleniyor. Bir iki hafta içerisinde bekleniyor, Enstitü'nün söylediğine göre.

Bu durum karşısında doktorlar ise hastalarına özel bir rejim uygulamaları konusunda uyarıyorlar. Fırtına süresince, kardiyovasküler hastlarının ciddi bir risk taşıdıkları açıklamasında bulunuldu. Lakin, sağlıklı kişilerin de dikkat etmeleri gerektiği ekleniyor. Sklifosovskiy Ambulans Enstitüsü baş fizikçisi Vladimir Ryabinin: "Kişi çok içmemeli, saunaya girmekten kaçınılmalı ve fazla işe yüklenilmemeli." şeklinde açıklıyor. Diğer doktorlar da, her bireyin bu fırtına süresince sağlık durumlarına dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

Bana ulaşan bu haberden birkaç gün sonra Discovery'de yayınlanan habere göre ise Güneş üzerinde oluşan bir tsunami saptandı. (11.12.06). Saatte 700.000 mil hızla dönen bu devasa oluşum, dünya büyüklüğünde bir güneş lekesinden doğmuş durumda.

NASA baş Güneş fizikçilerinden Alexei Pevtsov, "Bu, kesinlikle benzersiz bir olay" açıklamasında bulundu, ve şöyle ekledi: "Bunun kadar geniş çaplı bir dalga daha önce hiç görülmedi sanıyoruz."

Normalde şok dalgaları kısa ömürlüdürler ve güneş atmosferinin süper sıcak dış "corona"sında görülürler. Lakin bu tsunaminin, daha az sıcak olan kromosfer tabakasında oluşması ilginç olarak karşılandı; "corona"nın hemen altında, neredeyse kusursuz bir döngü dalgası ile.

"Bu durumda, olağanüstü bir patlama olmuş olmalı." şeklinde açıkladı, ulusal Güneş gözlemcisi, araştırmacı K.S. Balasubramaniam. Ve şöyle eklendi: "Güneşi çevrelemesi 30 ya da 40 dakika kadar sürdü."

Tsunami, sıkışma tarafından yaratılan bir parlama şeklinde görüldü, ve böylece de hidrojen gazının ısınması şeklinde, ve güçlü bir X ışını patlaması oluşturdu. Birkaç dakikalığına, buna sebep olan güneş lekesinin küçük bir köşesinde beyaz bir ışık olarak parladı, ki bu, şimdiye kadar görülen buna benzer olanların tam olarak 100 katı daha parlaktı. Balasubramaniam: "Daha yeni şekillendirmeye başlıyoruz." diye açıkladı, ve güneşte bunun gibi daha pek çok tsunami bulunduğunu umduğunu ekledi, ki böylece o ve diğer bilim adamları bunlardan mümkün olabildiğince çok bilgi bir araya getirebilsinler.

Bu yeni oluşumların gün geçtikçe fazlalaşması dikkat çekmeyecek gibi değil elbette. Patlamaların gittikçe artması ve şimdiye kadar alışık olunmayan bir şekilde olagelmesi değinilecek bir nokta gibi görünüyor. Daha önce konu olan "Foton Kuşağı" yazılarında bahsedilenlerin günümüzde onaylanıyor olmaları da şaşırtıcı gelmemeli artık. Önümüzdeki ay bu konu üzerine gideceğiz.


Güneşin son fotoğrafları (NSO)


YAZAR HAKKINDA BİLGİ

Didem Çivici, 1985 İstanbul doğumlu. 10-12 yaşlarından beri Spiritoloji ve Şifa çalışmalarıyla ilgileniyor. 2 yıldır Yoga, Doğa sporları ve latin dansları yapıyor. Ayrıca çevirmenlik te yapıyor. Detaylı Bilgi


HABERLER

 

 

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul


Beyin Göçü


Nükleere Hayır!


Uygarlığımızın Vicdanında Yargılanmak!


Yüreğimde Bir Çocuk, Yüreğim de Bir Çocuk!


Doktor Sülükler Hayat Veriyor


Resimlerle Konuşun


Düşler Atölyesi'nde Hedef 80 Bin Çocuk


X-Ray Cihazına Takılan Güvenlik Tutumu


Düşünce İkliminde Serbest Salınımlar


Gençlik Çalışmaları Birimi


Dondurmam Gaymak


Hayatımızdaki Büyüteç (astroloji)


Aralık Numeroskopu


Ayurveda


Maya Takvimi’nin Beşinci Gündüzü Başladı

 

kitap

 

denemeler

neyseo

 

KÖŞE YAZARLARI

Fırat Erdoğan 

Üniversitelerim


Arbil Çelen

Aralık Issızı, Sızı Aralığı...


Rüya Yüksel

Her şey çok güzel olacak


Uzay Gökerman

Aşkın Kuantumunda


Can Duman

Sebepsiz Fırtına


Mahmut Şaylıkay

Mavi Çarşaflı Siverek


Serpil Ata 

İspanya=çok (sıcak×sıcak)


Mahmut Şaylıkay

En Büyük Söz, Sözcüklerde Gizlidir


Didem Çivici

Şimdi ve Burada

f


Anasayfa   Blog    Kurumsal   Reklam   Arşiv   Arama   İstatistikler   Forum   Bağlantılar   Röportajlar

Gündem      Dünya   İnsan   Sağlık   Kültür Sanat   Çocuk   Eğitim   Çevre   Bilim   Astroloji   Duyurular    İndigo

 

2005-2008 © İndigo Dergisi

İndigo Dergisi, FSEK ve TCK uyarınca koruma altındadır.

Yazar adı ve yazı linkini kaynak göstermek suretiyle alıntı yapabilirsiniz.

Dergimiz en iyi 1280x800 pikselde görüntülenir.

İçerik Politikası | Kurumsal | Reklam

Son Güncelleme:  14 KASIM 2008 TSİ 07:11