Sayı 35|AĞUSTOS 2008    Anasayfa | Blog | Kurumsal | Forum | Gündem | Röportajlar | Dünya | İnsan |  Sağlık | Kültür Sanat | Çocuk | Eğitim | Çevre | Bilim

 

Tamamen gönüllülük ilkesiyle yürütülen İndigo Dergisi’ne katkı sağlamak isterseniz reklamlarımıza tıklayabilirsiniz.

Okuyucularımıza teşekkür ederiz.

 

DUYURU!

Gazeteciliğe

hevesli misiniz?

İndigo Dergisi, muhabir ve editörler aramaktadır. Detaylı Bilgi

 

ANNOUNCEMENT!

International Edition of Indigo Magazine is looking for columnists and editors.

click for more information

 

Indigo Community

Facebook'ta faaliyet gosteren uluslararası bir indigo network grubudur.

Katılmak icin tıklayın

 

İndigo Dergisi’ni

Açılış sayfanız yapın

 

 


 

 

Yazar: Can Duman

Suskun ve Keskin

 

Yazar: Yasin Sarı

Sirius Burada

 

Yazar: Fehmi Özçelik  

Oyun

 

Yazar: Mehmet Yapıcı

Sen Yoktun

 

Yazar: Can Duman

Bilinmezin Sensizi

 

 

 

 

 

 

arşiv | Sayı 15 | Aralık 2006 sayı 15 | aralık 2006 | sayı 15 | aralık 2006 | sayı 15 | aralık 2006 | sayı 15

 

Uygarlığımızın Vicdanında Yargılanmak!

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin Türkiye saatiyle 04.55'te asılarak idam edildi. Irak'ı 24 yıl yöneten Saddam, üç yıl önce ABD müdahalesiyle devrilmişti.

Esas mesele, oraya özgürlük vaadiyle gidenlerin yaptıkları ortaoyunudur. Saddam kendisini yargılayan mahkemeyi tanımadığını ilan etmişti. Haklıdır çünkü, kendisi o günün şartları ve “varoluşu” çerçevesinde kendisi için yanlış olmayan bir şeyi yapmış, sonra gün gelmiş devran dönmüş, daha önce yaptıkları konusunda kınama bile yayınlayamayanlar tarafından yargılanmaya tabi tutulmuştur. Bu anlaşılabilir olabilir mi? Adam anlamıyor elbette. “Ama biz anladık değil mi? Anladık mı?”

Güncelleme: 30/12/2006 Yazar: Uzay Gökerman

 

Diğer Güncel Yazılar:

Hatırla 21/12/2006 Asu Sanem Kaya

30 Yılın En Büyük Güneş Patlaması 12/12/2006 Didem Çivici

Arı Ürünleri Şifa Dağıtıyor  10/12/2006 Gülşen Kaş

  SAĞLIK

 

 • Ayurveda

 • DNA Bilinçli Şifa

 • Kanseri Yok Eden Virüs

  BİLİM

 

 • “Su” Sözcüklere Tepki Veriyor!

 • Olasılıklar Fiziği Kuantum

 • HAARP

 • Zaman Omurgası

  SANAT

 

 • Dondurmam Gaymak

 • Resimlerle Konuşun

 • 2007, Mevlana Yılı

  ÇEVRE

 

 • Yine mi Nükleer?

 • Denizler Sizi Çağırıyor!

  EĞİTİM

 

 • Gençliğimizin Fırsatlarından Haberdar Mıyız?

 • Okullarda Satranç Dersi

 

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul

Bu kararla kentin çehresi değişecek, birçok tarihi eser restore edilecek, kültür turizmi gelişecek.

İlk olarak 1985'te Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından beyan edilen "Avrupa Kültür Başkenti" fikri kapsamında yürütülen kültür başkentlerine, 2010 senesi için İstanbul da seçildi. Bu proje kapsamında yapılacağı vadedilen restorasyon ve yapılanma çalışmalarının 2006 kışında başlatılacağı ve 2010 senesine kadar sürdürüleceği açıklandı.

Haber: Didem Çivici

          

 

Beyin Göçü

Birçok gencin hayallerini süsler yurtdışında okul okumak. Yurtdışı, her yönüyle olduğu gibi eğitim için de gençleri cezbediyor. Kimse gerçekleri bilmeden yolla çıkıyor ve sonunda büyük hayal kırıklığı yaşanıyor.

Son dönemlerde gittikçe artan beyin göçü, ülkenin eğitimsiz eğitiminin en büyük göstergesi. Gençler bu durumdan kurtulmak amacıyla yurt dışında okul okumak için çabalıyor. Gençler çoğunlukla, Türkiye’de bir şeylerin değişmeyeceğini ve geleceklerinin olmadığını söylüyorlar.

 

Nükleere Hayır!

Nükleer santral planlarının 2000’li yılların başlarında terk edildiği ülkemizde, nükleer enerjiden yararlanma (!) düşüncesi yeniden gündemde.

Yıllar sonra, yine ve yeniden, bu sefer Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için verilen yasa tasarısı nedeniyle, Greenpeace Enerji ve İklim Değişikliği Kampanya Sorumlusu, Hilal Atıcı ile bir sohbet gerçekleştirdik. Atıcı, nükleer enerjinin kullanımıyla ilgili çarpıcı sonuçları gözler önüne seriyor.

 

Uygarlığımızın Vicdanında Yargılanmak!

5 Kasım günü Irak’ın mahkemelerinden bir netice geldi: “Saddam, idam cezasına çarptırıldı.” Şimdi orkestramız çalmaya başlayacak...  

Tarihin yaşarken farkında olabilmek çok önemli bir şeydir. Hep zamanın hızlandığından söz ediyoruz. An’lar birbiri üzerine defalarca kere eşzamanlı bir süreç yaşatırken, neyi takip edeceğimizi bilemez hale getiriliyoruz. Her gün yeni bir gündem, her günden yeni bir açılım ve dağılmak demek. Dağılmak ise farkındalığın yokoluşu anlamına geliyor.

 

Yüreğimde Bir Çocuk, Yüreğim de Bir Çocuk!

Öyle acı bir gündem gelip oturdu ki Türkiye’nin üzerine, ben önce bir insan sonra da bir anne olarak bilimi falan bir tarafa atıp bu konuda yazmadan duramazdım. Sanırım konunun ne olduğunu anladınız. İzmir’de yaşanan insanlık dramının gözyaşı döktürmediği tek bir yürek olduğunu sanmıyorum.

 

Doktor Sülükler Hayat Veriyor

Sülükle tedavi anlamına gelen Hirudoterapi, antik çağlardan beri hekimler tarafından tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Gözleri ve işitme organları olmayan sülükler, 104 farklı bio aktif madde sayesinde, vücuttaki pis kanı emerek toksinlerin atılmasını sağlıyor.

 

Resimlerle Konuşun

Ekin, sanatla konuşmayı, sanatı konuşturmayı seçen ve insanlara da içlerindeki; özlerindeki yaratıcı sanatçıyla buluşmaları için rehberlik eden, sıcacık bir terapist.

O çalışmalarına katılmış insanlarla sohbetleşirken her biri ayrı bir yolculuğu anlatan harika resimlerle çevrelenmiş bir halde, aşağıdaki kısacık röportajı gerçekleştirdik onunla.

 

Düşler Atölyesi'nde Hedef 80 Bin Çocuk

Nokia, Eğitim Gönüllüleri ve Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF) işbirliğiyle 3 yıldır başarıyla yürütülen Düşler Atölyesi projesi tüm hızıyla devam ediyor.

İlk üç yılda 30 bin çocuğun faydalandığı Düşler Atölyesi'nin ikinci 3 yıllık dönemi, 23 Kasım günü düzenlenen basın toplantısı ve "Benim Portrem" temalı sergiyle tanıtıldı.  İlk 3 yılını başarılı bir şekilde tamamlayan Düşler Atölyesi projesiyle, Türkiye genelinde aşamalı olarak faaliyete geçen 11 Eğitim Parkı'nda, maddi olanakları kısıtlı 30.000 çocuğa, 800 gönüllünün yardımlarıyla eğitim desteği sağlandı.

 

X-Ray Cihazına Takılan Güvenlik Tutumu

Avrupa Birliği ile müzakereleri yürüten baş sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Danimarka'ya giriş yaparken üstü aranmak isteniyor. Sn. Babacan genç bir politikacı olarak bize ilham veriyor. Konuya yaklaşımı da oldukça nazik ve “anlayış- hoşgörü” kültürümüzün bir ifadesi gibi, yatıştırıcı mesaj taşıyor: “Havalanındaki olay iletişim kopukluğundan kaynaklandı”.

 

Düşünce İkliminde Serbest Salınımlar

Bütün kanalların haber bültenlerini takip edin, birkaç kanal haricinde diğer bütün kanallar, haber vaktinin çoğunu magazin tarzı halkı pek te enterese etmeyen, geçmişi fazla öteye gitmeyen magazinsel programların artışıyla magazine endekslenen halkımın isteksiz bir şartlanmayla takip ettiği haberlerle oyalamaktadır.

 

Gençlik Çalışmaları Birimi

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı arasında Kasım 2005 tarihinde imzalanan bir protokol ile çalışmaya başlayan Gençlik Çalışmaları Birimi, Türkiye'de gençlik politikaları oluşturulması süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 

Dondurmam Gaymak

Yüksel Aksu’nun yönettiği ‘Dondurmam Gaymak’ filmi, ‘Babam ve Oğlum’, ‘İklimler’, ‘Beş Vakit’ gibi iddialı filmleri geride bırakarak, ‘yabancı dilde film’ dalında Türkiye’nin Oscar aday adayı olarak seçildi.

Küçük esnafın, küçük kasabanın, "küçük" insanların "büyük" filmi Dondurmam Gaymak, bu bağlamda küreselleşen dünya ekonomisi karşısında çaresizce çırpınan küçük esnafın, eski tarz teknikle üretim yapıp satan bir dondurmacının traji-komik hikâyesini anlatan bir film.

 

Hayatımızdaki Büyüteç

ASTROLOJİ SERVİSİ

Astrolojiye olan ilginin, gün geçtikçe arttığını geçtiğimiz ay düzenlenen Naturel fuarında bir daha gözlemledim. Bundan da çok mutlu oldum. Gelecekle ilgili merak, geçmişte olduğu gibi körlemesine söylenenleri kabulden ötelere gidiyor. İnsanlar ilgili ve bilgili. En güzeli de bu.


Aralık Numeroskopu

Yeni bir yıla girerken yaşamınızda yapmak istediğiniz değişimleri eyleme geçirmek için harika bir zaman. 2007'nin muhteşem değişimlere ve yepyeni açılımlara ev sahipliği yapacağını söyleyebiliriz sanıyorum. Rakamsal değeri 9, ve köklü değişimlerin hem mental, hem de maddesel dünyada gözleneceği bir seneye giriyoruz.

 

Ayurveda

“Göklerden Gelen Bilgi” kitabının yazarı ve kanımca tam bir indigo olan Evren Şener ile kendisi ve ayurveda hakkında sohbet ettik...

Daha önce birkaç kez telefonda konuşmuştuk Evren’le, hafif bir sesi vardı. Görüşmeye gittiğimde ise ağır gözlerle karşılaştım. Bir yandan hayata meydan okuyan, bir yandan da meydan okumaya bile aldırmayacak bir halin geçmişinde şekilden şekle girmiş bir bedenle yürüyordu.

 

Maya Takvimi’nin Beşinci Gündüzü Başladı

24 Kasım 2006 sabahı güneşin doğuşuyla birlikte gezegenimizdeki tek ruhsal takvimimizin yeni bir dönemi başladı. Ne olduğunu anlayabilmek için kuşkusuz takvimi anlamamız gerekiyor. Uzun Sayım’ın başladığı Ulusal Altdünya’nın meyvesi bilim ve kapitalizm olmuştu. Gezegensel Altdünya’nın meyvesi de internettir. İnternet bütün dünyayı birbirine bağlayarak gerçekten de gezegensel bilinci oluşturdu.

KÖŞE YAZILARI

Fırat Erdoğan 

Üniversitelerim

Dicle Üniversitesi kampüsünde aylak aylak gezinirken farkına vardım ki tek aylak ben değilim ve bu farkındalığın derin yanıysa üniversite gençliğinin toplumsal duyarlılığını kaybediyor oluşu. Benim düşündüğüm gençlik profiliyle şuan gözlemlediğim davranışlar birbirine çok uzak.


Arbil Çelen

Aralık Issızı, Sızı Aralığı...

Ben, 3 Aralık'ta engelleri bizlerin tanımlamasına izin vermeyen gerçek savaşçılarla yürüyeceğim Harbiye’deki Radyo binasının önünden, elime bir kavak yaprağı alacağım,aydınlanmak için,gözlerimi kapatıp Akif beyin klavuzluğuna bırakacağım kendimi, kulaklarımı kapatıp kalbimin kelimelerini hissedeceğim, engelin büyüğünü aşıp, 300 metreyi Dünya Engelliler Günü'nde onlarla birlikte yürüyeceğim. Saat 10.00'da.


Rüya Yüksel

Her şey çok güzel olacak

“Her şey güzel olacak”  bu bir şarkı sözü, bu bir film adı, bu hayallerin ifadesi, umudun dile gelişi  vs vs vs..  Bu bir cümlelik ifade bende bir reklam jeneriğini anımsatıyor “Ver coşkuyu, ver coşkuyu”, öyle ya, coşunca insan “her şey güzel olacak”…


Uzay Gökerman

Aşkın Kuantumunda

Fenerbahçe Burnu’ndaki eski balıkçı barınağından bozma bir çaybahçesinde, insanın içini ferahlatan bir hava yaşanırken, yine varlığıyla insanın ruhunu aydınlatan Gamzeda ile birlikte oturmuş, üzerimize çökmüş olan tatlı yorgunluğun etkisinde sohbet ediyorduk.


Can Duman

Sebepsiz Fırtına

“Baharı bekleyen kumrular gibi sen de beni bekle sakın unutma... Ellerin havada, gözlerin yolda bir Tanrı’yı bir de beni sakın unutma..” Birgün olmak istediğim kişi olacağım, sen orda dur ve beni bekle. Hayallerimdeki insan olup, düşlerimdeki yaşama kavuşacağım. Düşlerimdeki yaşam, hayallerimdeki insan olmama bağlı. Fakat bu konuda hiçbirşey yapmıyorum.


Mahmut Şaylıkay

Mavi Çarşaflı Siverek

Yazın en kavurucu sıcağında her insanın harcı değildir bu devasa ilçeye gitmek. Evet devasa dedim çünkü ülkemizde 38 ilden daha büyük bir ilçe ve neden il yapılmadığı her mekanda tartışılıyor ve bir sonuca da varılamıyor. Ancak yöre insanı da memnun gibi görünüyor yoksa vekilleri aracılığıyla bu isteklerini meclise taşıyıp il konumuna gelebilirlerdi.


Serpil Ata 

İspanya=çok (sıcak×sıcak)

Einstein’in formülü böyle yorumlanmış Avrupa’nın en uzaklarında olmasına rağmen bize oldukça yakın olan İspanya için. Her ne kadar bu günlerde aşırı yağışın  getirdiği selleri yaşasa da ne olursa olsun Avrupa’nın bilindik soğukluğu karşılamaz sizi.


Mahmut Şaylıkay

En Büyük Söz, Sözcüklerde Gizlidir

Yaşamda çoğu insana kolay gibi görünse de dünyanın en zor işlerinden biridir konuşmak, düşüncelerini en yalın kelimelerle anlatmak ve anlattıklarının dinlenenlerce anlaşılarak karşılığında yaşam bulmasını görmek. Bazen bir pınar gibidir. Çatlamış dudakları, solgun bedenleri canlandırır, ferahlatır kurumaya yüz tutmuş yürekleri.


Didem Çivici

Şimdi ve Burada

Muazzam bir düşün içerisindeki yokoluş mu deneyimliyor olduğumuz hakikat; yoksa hakikat diye "var" saydığımız düşün bir yansıması mı hayat? Birbirinden ayırmaya çalıştığımız, lakin bir olduğu gerçeğini kendimize itiraf edemediğimiz bir ütopya...


kitapkitap

DNA Bilinçli Şifa

Yazar Sol Luckman, Regenetics Yöntemi'ni anlattığı kitabında insan DNA'sının değişimiyle ilgili bilimsel veri ve sonuçlarla spiritüel yaklaşımları sentezlemeye çalışmış.

AYIN ŞİİRLERİ

Pınar Akpınar

Mucize Gece


Fırat Erdoğan 

Kaybettim Aşkla Olan Bütün Cenkleri

 

AYIN AYDINLATICI SÖZÜ

"Akıl tam olunca, söz azalır."

Hz. Ali (r.a.)


denemeler

neyse o

 

 

 

Okuyucu Yorumları

 

f


Anasayfa   Blog    Kurumsal   Reklam   Arşiv   Arama   İstatistikler   Forum   Bağlantılar   Röportajlar

Gündem      Dünya   İnsan   Sağlık   Kültür Sanat   Çocuk   Eğitim   Çevre   Bilim   Astroloji   Duyurular    İndigo

 

2005-2008 © İndigo Dergisi

İndigo Dergisi, FSEK ve TCK uyarınca koruma altındadır.

Yazar adı ve yazı linkini kaynak göstermek suretiyle alıntı yapabilirsiniz.

Dergimiz en iyi 1280x800 pikselde görüntülenir.

İçerik Politikası | Kurumsal | Reklam

Son Güncelleme:  18 Agustos 2008 TSİ 01:00