Sayı 37|EKİM 2008         Reklam | Anasayfa | Blog | Kurumsal | Gündem | Röportajlar | Dünya | İnsan |  Sağlık | Kültür Sanat | Çocuk | Eğitim | Çevre | Bilim

Share Facebook


Tamamen gönüllülük ilkesiyle yürütülen İndigo Dergisi’ne katkı sağlamak isterseniz reklamlarımıza tıklayabilirsiniz.

Okuyucularımıza teşekkür ederiz.

 

DUYURU!

Gazeteciliğe

hevesli misiniz?

İndigo Dergisi, muhabir ve editörler aramaktadır. Detaylı Bilgi

 

ANNOUNCEMENT!

International Edition of Indigo Magazine is looking for columnists and editors.

click for more information

 

Indigo Community

Facebook'ta faaliyet gosteren uluslararası bir indigo network grubudur.

Katılmak icin tıklayın

 

İndigo Dergisi’ni

Açılış sayfanız yapın

 

 


 

 

Sonbahar

Yazar: Yasin Sarı


Zamanla Dans

Yazar: Fehmi Özçelik


Ahh Sevgili Aşkın Çok Güzel

Yazar: Hale Karaarslan

 

 

 

 

 

Haber: Adem Koç

Çevre Haberleri, Doğubayazıt

Ağrı Dağı Neden Bu Kadar Çekici?

İç turizmde kıymeti pek bilinmese de, Ağrı Dağı'na her sene dünyanın dört bir yanından dağcı grupları ve turistler akın ediyor. Peki nedir Ağrı Dağı'nı bu kadar çekici kılan? Kim ne için geliyor?

Ağrı Dağı sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde bilinen, tanınan ve bir efsane sembolü haline gelmekten öteye, dört kutsal kitapta adı geçen kutsî bir yerdir.  Doğu Anadolu ekonomisini ve Ağrı ilinde kültürel ve ekonomik hayatı geliştirebilecek, bölgedeki turizm yelpazesini çeşitlendirebilecek bir öneme sahiptir.

Daha önceki yıllarda güvenlik nedeniyle tırmanışa izin verilmeyen, Ağrı Dağı'na tırmanış izin çıkmasından sonra, özellikle Avrupa'dan ve Uzak Doğu'dan tırmanışlar için çok sayıda dağcı akın akın bu dağa geliyor. 

Dağcıların tırmanma arzusunu tetikleyen en büyük unsur, Ağrı Dağı’nın kutsal kitaplarda yer alan Nuh Tufanı efsanesinde adının geçen Cudi dağı olduğuna inanılması. İkinci bir etken ise tek bir volkanik kütle olması.

Ağrı dağı, sönmüş bir volkan olmasının yanı sıra, binlerce yıl önce oluşan ve bugün 4800. metreden başlayan 250. metre kalınlığındaki bir buz kütlesiyle de örtülmüş olması. 

Özellikle Japon dağcılar, kendileriyle yapmış olduğumuz konuşmalarda, Ağrı Dağı'nın Fuji gibi kutsal bir dağ olarak görüldüğü söylüyorlar.  Ağrı Dağı'na tırmanmanın kendilerini bir nevi yeniden bulmak, kötülüklerden arındırmak anlamına geldiğini söyleyen uzak doğululara göre tırmanmak, bir çeşit ibadet.

Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde dağcılık popüler bir spor haline geldiği için Avrupalı dağcı guruplar, yüksek irtifa dağcılığı için Ağrı'nın, Avrupa'ya en uygun ve yakın konumda olduğunu ifade ettiler. Yani Alplere tırmanış öncesi, hem yakın, hem daha ucuz bir antrenman sahası onlar için Ağrı Dağı....

 

Nuh'un Gemisi Ağrı'da mı yatıyor?

Yandaki uydu fotoğrafında Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nın bir bölgesinde ağır kar ve buzulla gömülü olduğu iddia ediliyor. Son çekilen fotoğrafta küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulun üstünde tam olarak belirlenemeyen kahverengi bir parça ortaya çıkmış. (Fotoğraf: Digital Globe).

CIA onu "Ararat Anomalisi" olarak adlandırırken, dağcılar ona Türkiye Ermenistan sınırındaki bağışlanmayan zirve adını takmışlar. Bilim adamlarıysa onun çok büyük tarihi kanıtlara ve arkeolojik mirasa sahip olduğunu düşünüyorlar. Ağrı Dağı, arkeologların yoğun ilgisini çekiyor. Dağdaki bilinmeyen obje ilk kez CIA casus uçakları tarafından 1949 yılında saptanmış.

Keşifçiler, uzun zamandır, Ağrı Dağı'nın zirvesinde Büyük Tufan'dan geriye kalan efsanevi geminin kalıntılarını arıyor. 1957 yılında bir Türk Hava Kuvvetleri pilotu Ağrı bölgesinde gemi şeklinde bir oluşumu fotoğraflamış, ancak bu görüntünün doğruluğu konusunda bir girişimde bulunulmamıştı.
Sovyetlerin yabancı kaşiflerin ABD casusu olabileceği şikayeti üzerine, Ağrı Dağı dahil olmak üzere bütün bölge, Soğuk Savaş yılları boyunca yabancılara kapatılmıştı. Bu yasak ancak 1982 yılında kaldırılmış, bu tarihten itibaren bölgeye seferler düzenleyen kaşifler söz konusu gemiye dair herhangi bir kalıntıya rastlamamışlardı.


Turizm Projesi Eğitimleri 

Doğubayazıt Belediyesi “Güneş Doğubeyazıt’tan Yükselecek” projesinin 45 günlük eğitim süreci sona erdi.  İki gün süren bu gezi ile kursiyer öğrencilerin ilçenin tarihi ve turistik yerlerini görmeleri sağlandı.

Geçtiğimiz hafta sonu, Proje Koordinatörü Şermin TEMTEK AYDEMİR, Proje Sekreteri Özlem SALAZ DEMİR ile rehberler Metin EMLEK ve Ahmet ÖZGÜL eşliğinde gerçekleştirilen geziye yaklaşık 60 kursiyer katıldı.

Gezinin birinci gününde ilçe turizmine büyük katkısı olan Balık gölü ve çevresi gezilirken, gezinin ikinci gününde ise, Buz Mağarası, Meteor Çukuru, Gürbulak Sınır Kapısı, Nuhun Gemisi, İshakpaşa Sarayı, Keşişin Bahçesi, Urartu Kalesi, Şafii Camii ve Ahmedi Hani Türbesi  gezildi.

Yapmış oldukları bu gezinin en büyük amacının kursiyerlere ilçe turizmini tanıtmak olduğunu belirten proje Mesleki Eğitim Uzmanı Suna OREL “Bu gezimiz ile öğrencilerimize 45 gün boyunca vermiş olduğumuz derslerin ardından Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi ve turistik yerlerin tüm kursiyerlerimizce görülerek sahiplenilmesini hedefledik.”dedi.  

45 gün süren eğitimler, Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Yrd.Doç. Dr. Mustafa ÇELİK yine Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Cezmi MÜKÜS ile Mesleki Eğitim Uzmanı Suna OREL tarafından verildi. Servislerinde Belediyece karşılandığı gezi, 17 Haziran Pazar akşam saatlerinde son bulurken, öğrencilerin birbirlerinden ayrılmaları bir hayli duygulu anların yaşanmasına neden oldu. 

“Güneş Doğubayazıt’tan Yükselecek Projesi” Serhat İlleri Kalkınma Programı (SEKAP) kapsamında olup, Devlet Planlama Teşkilatı Koordinasyonunda yürümektedir. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Proje bütçesinin yüzde 90’ı Avrupa Birliği, geriye kalan yüzde 10’u ise Belediye bütçesinden karşılanmakta. Projenin sonunda Turizme hizmet sunacak kalıcı bir turizm rehberlik bürosu oluşturulup ilçenin hizmetine sunulacak.


Kaynak : doğubayazıt yerel arşivi

HABERLER

 

 

Mars'taki İnsan Yüzü


Hangi Partiye Oy Vereceğim?


22 Temmuz Seçim Tahminleri


Karamela Sepeti


Politika Pazarı


Ölüdoğan Bir Demokrasi Denemesi


Zamanya


Aşırı Sıcaklarda Kalp Krizi Riski


Sıcak Havalara Dikkat!


Ölümün Ardından


Ağrı Dağı Neden Bu Kadar Çekici?


Akupunkturun Bilinmeyenleri


İstiklal’in Sanat Dolu Sokakları


Dilimiz, En Büyük Zenginliğimiz!


Costa Brava


Sağlığınız Tehlikede Olabilir!


Ölümsüz Ölümler


Küresel Isınmanın Kanıtları


Yurtdışındaki Okullarda Artan Şiddet 

 

denemeler

neyseo

 

KÖŞE YAZARLARI

 

Burcu Akar

Gerçek Kimliğimiz "Tanrısallık"


Zuhal Keresteci

Geleceğime Dikilen Umutlar


Hale Karaarslan

Coşkuda olmak 


Rüya Yüksel Ersavcı 

Cehenneme Giden Yol İyilik Taşlarıyla Döşelidir


Buse Doğan

Karanfil Kokusu Kalır 


Didem Çivici

Cennetimin Kapıları


Dr. Levent Atlaş

Yıldızlar Yalnız Gezer


Volkan Burnaz

Just Help Me Save Padmé’s Life


Didem Çivici

Let it Be 


Didem Çivici

Ruhun Yolculuğu-2

 

f


Anasayfa   Blog    Kurumsal   Reklam   Arşiv   Arama   İstatistikler   Forum   Bağlantılar   Röportajlar

Gündem      Dünya   İnsan   Sağlık   Kültür Sanat   Çocuk   Eğitim   Çevre   Bilim   Astroloji   Duyurular    İndigo

 

2005-2008 © İndigo Dergisi

İndigo Dergisi, FSEK ve TCK uyarınca koruma altındadır.

Yazar adı ve yazı linkini kaynak göstermek suretiyle alıntı yapabilirsiniz.

Dergimiz en iyi 1280x800 pikselde görüntülenir.

İçerik Politikası | Kurumsal | Reklam

Son Güncelleme:  6 Ekim 2008 TSİ 07:25