Türkiye   ▪   Dünya   ▪   Bilim   ▪   Sağlık     Kültür Sanat     Çevre   ▪   Eğitim   ▪   Çocuk      Röportaj      Yaşam   ▪   Astroloji   ▪   Foto   ▪   Video

Anasayfa

Künye

Abonelik

Arşiv

Reklam

Kariyer

İçerik Politikası

Telif Hakkı

İletişim

İndigo'da Ara


 

Yazar: Mehmet Karaarslan

Bilim | 15 Ağustos 2009 TSİ 07:05

Google’ın Öne Çıkardığı Manyetizma Kaşifi:

Hans Christian Ørsted  

O, Darwin ve Newton kadar popüler değildi, fakat, bugün kullandığımız birçok ileri teknoloji aygıtının geliştirilmesine öncülük etti.  

Danimarkalı profesör, fizikçi ve kimyager Hans Christian Ørsted, 1820 yılında ilk defa elektriğin manyetik alan oluşturduğunu ve bu manyetiğin pusula iğnesini saptırabildiğini keşfetti. Bu bir hayli basit görünen buluş, elektrik ile manyetizmanın ilk bağlantısı olarak kabul edildi. 

Ayrı kuvvetler olarak bilinen elektrik ve manyetizma, aslında binlerce yıldır birbiriyle ilişki içerisindeydi. Örneğin, Antik Yunanlılar, kullandıkları mıknatıs taşı olarak bilinen manyetik kayalar ile “Elektra” dedikleri kehribarı (amber) birbirlerine sürttüklerinde statik elektrik oluşturduğunu ve bunun da buğday samanini çektiğini fark ettiler.

Fakat elektrik ve manyetiklerin bağlantısını Hans Christian Ørsted’in buluşuna kadar hiç kimse bilimsel olarak belgelememişti. Ørsted'in gözlemleri, elektromanyetik tümevarımın keşfine zemin hazırladı; öyle ki bugün, değişen manyetik alanın bir elektrik akımı ve aynı zamanda tersine bir elektrik akım oluşturduğu bilinmektedir. 

Hans Christian Ørsted, 1819’da, bir derste Volta piliyle deney yaparken elektrik devresinin açılma ve kapanması ile yakında bulunan pusulanın iğnesinin saptığını görerek araştırmasını bu yönde geliştirdi. Bir mıknatısın yanındaki telin içinden akım geçirildiğinde mıknatısın teli hareket ettirdiğini gözlemledi. Böylece elektrik ile manyetizma arasındaki ilişki kanıtlanmış oldu.

Bir telin içinden akım geçirildiğinde elektrik akımının telin çevresinde bir manyetik alan oluşturduğu anlaşıldı. Oersted'in yaptığı deneylerin sonuçlarının 1820 yılında yayınlanması, bilim dünyasında büyük yankılar yarattı. 

Immanuel Kant'ın düşüncelerinden etkilenen Hans Christian Ørsted, Elektromanyetizma olarak bilinen kavramı, elektrik ile manyetizma arasındaki ilişkiyi bulmasıyla ün kazandı.

Hans Christian Ørsted 1851 yılında öldü. 1936 yılındaki Danimarka 100 kronları üzerinde Ørsted’in resmi bulunmaktadır. Bugün, Kopenhag Üniversitesi'ndeki Kimya ve Matematik Bilimleri Bölümü “The H.C. Ørsted Institute” olarak anılmaktadır.

Günümüzde Ørsted’in izleri, sağlık taraması için kullanılan son teknoloji cihazlarından otomobillerde kullanılan teorik görünmez aygıtlara kadar görülebilmektedir. Örneğin, bir MRI makinesi yüksek seviyede manyetik alan içerir ve bunu oluşturabilmek için gereken şey, elektrik çekebileceğiniz bir kablodur.

14 Ağustos 1777, Ørsted’in doğumgünü olmakla birlikte, Google, ismi pek bilinmeyen bu bilim insanına atıfta bulunarak anasayfasında meşhur çizimlerinden birine yer verdi.


  2005-2009 © http://indigodergisi.com


  Dergimizin linkini kaynak göstererek alıntı yapabilirsiniz.

 Bookmark and Share    Paylaş


YAZAR HAKKINDA

Mehmet Karaarslan, 1983 Marmaris doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi, TV Gazeteciliği  mezunu. TAMUCC’de İletişim yüksek lisanna devam ediyor. Kurucusu olduğu İndigo Dergisi'nin yayıncılığını ve genel yayın yönetmenliğini yapıyor. 

Detaylı Bilgi



  Yazara Ait Son Yazılar

 

İnsanın 10 Gizemi

Galaksi Gözü

Eskimoların Hayatı Değişiyor

Türk Basın Bayramı

HIV'li Erkeğin Sünneti Eşini Korumuyor

Pamukkale Travertenleri Bing’de

Güney Kore Eğitimi ve Öğretmenleri Çok Önemsiyor

Yaşayan Efsane Michael Jackson

Dünyanın En Küçük Ülkesi: Sealand

İran'da İnternetteki Yasaklar Nasıl Aşılıyor?

NASA Marduk Sorularını Cevapladı

İstanbul’da Gizemli Bir İngiliz Müzisyen: Sean Parker

Ölümsüzlük Bulundu Mu?

Dünyanın En Önemli Arkeolojik Kazısı Türkiye’de

Fok Katliamını Durdurun!

Atlantis Bulundu Mu?

Çocuk-Robot iCub

Avrupa’nın En Çalışkan Ülkesi Türkiye

Bill Gates: Sadece Fakirler Mi Hastalanacak?

Yok Olmadan Önce Görülecek 10 Yer

Fast Food’a Gizli Müdahaleler

Demokrasi’yi Sorgulayan Pabuçlar

Adalet? İnsanlık?

2008 Yılında Cevaplanamayan Sorular

Emniyet Kemeri Hayata Bağlıyor

Uzay Heparı “Sonsuza”

2008’in En İyi Buluşu: 23&Me

İnsanoğlu Evrimini Tamamladı Mı?

Geleceğin İnternetinde Türk Dehası

İstanbul’da Orman Katledip Villa Yapmak

Video: Ike Kasırgası

İnternet Yasakları Artıyor

Atatürk’e Farklı Bir Bakış: “Mustafa”

Video: Yüzyılın Deneyi: Büyük patlama

Video: İskambil Kartlarından Pekin Olimpiyat Köyü

Türkiye Maden Rezervlerinde Dünya Sıralamasında

Türkiye Güreşte Olimpiyat Şampiyonu

Yeni Yasa Tasarıları Geliyor

Mars’ta Su Bulundu

‘Mamma Mia’ Sinemaya Uyarlandı

İstanbul New York ile Yarışıyor

Porsuk Çayı Kuruyor


 

    

Kategoriler:

Hakkında:

Servisler:

Türkiye  ▪  Dünya  ▪  Bilim  ▪  Sağlık    Kültür Sanat    Çevre    Eğitim  ▪  Çocuk    Röportaj    Yaşam  ▪  Astroloji  ▪  Foto  ▪  Video

Künye  ▪  İletişim  ▪  İçerik Politikası  ▪  Telif ve Kopyalama Hakkı  ▪  Bağlantılar

Reklam  ▪  Abonelik  ▪  Arama Motoru  ▪  Arşiv

2005-2011 © İndigo Dergisi